Tervezés – a leckefüzeten túl

Azon gondolkodsz, hogyan veheted rá a gyermeked arra, hogy következetes és rendszerezett legyen? Nem kell más hozzá, mint egy kreatív tervező a saját igényeitekre szabva. 

A digitális oktatás sok család mindennapjait megnehezítette. A gyerekek figyelme e-elkalandozik az otthoni környezetben, rossz a kapcsolat, a házifeladatot digitálisan kell benyújtani. Az állandó iskolai jelenlét hiányában nehéz követni, mi mikorra kell. Vedd elejét a káosznak még az év elején, alakítsátok ki a nektek legmegfelelőbb heti, havi vagy akár éves tervezőket. 

Az internet tele van sablonokkal. Az első, amit meg kell határoznod, hogy milyen időbeli bontás lenne ideális. Talán az iskolához a heti tervező a legjobb. Ehhez használhattok klasszikus leckefüzetet, éves határidőnaplót, hétről hétre kinyomtatott sablont, de akár Excel táblázatot is. A füzet előnye az összeszedettség, a lapoké a mobilitás (hűtőre is tűzhető), a táblázaté pedig a digitális mivolta. A napok és az órarend legyen az alap, ezen felül feljegyezhetitek a házi és szorgalmi feladatokat, az órák témáját (ez hasznos lehet dolgozatra való felkészüléskor), a digitális oktatás közben keletkezett nehézségeket, de akár azt is, milyen volt a gyerkőc közérzete az órán.  

A vírushelyzet alatt kevésbé lehet szoros a program, átlagos időkben azonban elfoglalt gyerekeknek jól jöhet egy napi tervező – ennek például az egyesületben sportoló gyerekek vehetik hasznát, hiszen így mindig látják, pontosan mikor és hol van edzésük. A havi tervező hosszabb projektekhez ajánlott. Például egy dolgozatra való felkészülést már napokkal előbb el lehet kezdeni, a napokon pedig jelölhetitek a visszaszámlálást. Persze ezek a tervezők nem zárják ki egymást, akár párhuzamosan is vezethettek többféle bontást. 

A tartalmat a szükség szüli, a külsőségeket viszont hagyd a gyermeked ízlésére. Ha egy kedvenc mesehőst szeretne a lapokon látni, keressetek olyan füzetet vagy sablont, esetleg szerkessz egyet te magad. A lényeg az, hogy szívesen nyúljon a színes filcek és ceruzák – vagy éppen a klaviatúra után, és örömet okozzon neki a teendői feljegyzése, ahelyett, hogy ez frusztrálná őt.