Pálcikaembertől a királylányig – a rajz ereje

A gyerekek szeretnek rajzolni. Számukra még van valamifajta varázsereje annak, hogy egy mozdulattal színes vonalakat teremthetnek egy fehér lapra. A rajzolás pedig több mint puszta szórakozás. 

Amint ceruzát tudnak ragadni, megjelenik bennük a vágy az alkotásra. Gyakran ennek a frissen festett fal, a terítő, vagy a mesekönyvek látják kárát. A gyerekek visszafoghatatlanul gyakorolják az önkifejezés ezen formáját, még jóval azelőtt, hogy megértenék az olyan elvont fogalmakat, mint a tárgyak értéke. 

A rajz nem csupán a korlátozott szókincs folytán kialakult kifejezőforma. Rajzolás közben dolgozik az agy, hiszen pillanatról pillanatra döntéseket hoz: jobbra kanyarodjon a vonal, vagy balra? autó legyen belőle vagy kutyus? És ha eldöntötte, mit szeretne rajzolni, még arra is rá kell jönnie, hogyan kivitelezheti azt. Ez segíti a mozdulatok összehangolásának és a problémamegoldás készségét. Már az apró firkák is fejlesztik a gyerekek motorikus készségeit. 

A látszólag összefüggéstelen vonalak valójában megalapozzák a logikus és az elvont gondolkodást. Segít nekik átlátni a bonyolultabb koncepciókat, megérteni a rész-egész fogalmát. Összességében minden olyan készséget fejleszt, amik iskolaéretté tesznek egy gyermeket. 

A rajzolást a közös játékra is felhasználhatjuk. Kérdezzük meg, mi az, amit éppen rajzol a gyerkőc, miért így vagy úgy rajzolják. Ezáltal bepillantás nyerhetünk a lelki világába is. Rajzoljunk neki mi, vagy rajzoljunk együtt: hagyjuk, hogy befejezze az elkezdett vonalainkat. 

Egy rajzszőnyeg felhőtlen és maszatmentes rajzolást nyújt a kicsiknek. A fehér vászon alatt többnyire színes alap rejlik, így a vízzel tölthető tollak érintésére a vonalak a szivárvány színeiben elevenednek meg. A felrajzolt forma idővel eltűnik, így a vászon korlátlan szórakozást nyújt. Üljünk a szőnyeg mellé és figyeljük, ahogy gyermekünk kreativitása megelevenedik rajta.