A klasszikus nyomdázással biztos a kreatív siker

A nyomdázás az egyik legkorábbi kreatív tevékenység, amit a gyerekek végezhetnek. Míg a rajzolás kézügyességet és sok gyakorlást igényel, addig nyomdázásnál szinte biztos a siker. Egy félresikerült tollvonás vagy egy színező keretéből kicsúszott vonal akár el is ronthatja a játékot. A sikerélmény azonban rendkívül fontos a gyermekek számára, hiszen pozitív megerősítést ad a kreatív tevékenység folytatására.

A legkisebbeknél a nyomdázás többnyire véletlenszerű lenyomását jelenti majd a formáknak. Náluk maga a folyamat felfedezése, a festékbemártás és a papírra vetett szín közötti összefüggés megtalálása segítheti a készségfejlődést. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy elevenedik meg a papíron valamiféle koncepció: alakzat, rendezési elv, sorminta, vagy akár egy kész történet. A nyomdázásból azonban a nagyobbak sem nőnek ki. Aki egyszer megszereti ezt a tevékenységet, számos alkalommal hasznosíthatja majd a technikát, például csomagolóanyagok és üdvözlőlapok díszítésénél.

Nyomdákat készíthetünk házilag is, régi radírgumik, dekorgumilapok, szivacsok vagy egy pár szem felesleges burgonya felhasználásával. Ha azonban biztosra mennénk a formák tekintetében, a Crayola erre a tevékenységre is kínál megoldást. A Crayola: Mini Kids nyomdázó készlet nyomdázásra alkalmas lapokat és 5 db geometriai formát ad a gyerekek kezébe. A csomagban található zsírkrétákkal kedvükre díszíthetik az alakzatokat, amiket persze kombinálni is lehet, így a remekműveknek csak a gyerekek képzelete szabhat határt.

A jól sikerült műveket lássuk el a szintén a csomagban található mókás állatos matricákkal, így jutalmazva a gyerekeket a remek munkáért.