Kis gyerekek, nagy álmok

Mi leszel, ha nagy leszel? A gyerekek klasszikus válaszai erre a kérdésre az űrhajós, a balerina, az állatorvos, és még rengeteg más. Egy gyerek sem mondja, hogy könyvelő, vagy fogtechnikus szeretne lenni, mégis sokan azzá válunk. Talán azt sugallta a környezetünk, hogy ezek elérhetőbb álmok. Miért történik így? 

A gyerekek nem tudják, milyen hosszú órákat tölt a balerina a próbateremben egy fellépés előtt, vagy milyen sok éjszakán át görnyed tankönyvek felett egy állatorvos, mielőtt a kedves kis páciensekhez jutna. Felnőttként hajlamosak vagyunk ezt túl nagy árnak tekinteni egy álomért. A gyerekeknek azonban sokkal fontosabb az álmuk, és nem csak hajlandóak, de képesek is tenni azért, hogy elérjék, ha megkapják a megfelelő támogatást. 

Persze, ha a gyermekünknek minden nap más elképzelése van a jövőjéről, azt még nem kell komolyan venni, de ha újra és újra ugyanazt a célt tűzi ki maga elé, érdemes előre felkutatnunk, mi kell ahhoz, hogy ezt gyermekünk megvalósítsa. Megfelelő életkorban van-e ahhoz, hogy profi sportoló legyen? Hol kell tanulni, ha az ember műsorvezető akar lenni? Milyen tárgyakat kérnek az egyetemi felvételihez? Ha összeírtuk a kritériumokat, válasszunk olyan szakkört, különórát, könyveket vagy akár játékokat, amik azokat a készségeket fejlesztik. Egy leendő író esetében a szókincset érdemes fejleszteni, míg a jövő olimpikonjával a sportegyesületeknél kell kopogtatni. 

Ne csak direkt kérdésekkel ellenőrizzük azt, hogy jól értelmeztük-e a jeleket. Kérdezzük meg, miért akar az lenni a lurkó, ami. Könnyen lehet, hogy egy kislány azt mondja, színésznő szeretne lenni, pedig nem is a színpad vonzza, hanem a vörös szőnyeg ruhakölteményei – csak még nem tudott róla, hogy divattervezőnek is lehet tanulni. 

A titkos vágyakról a közös játék is árulkodik; a szerepjáték a babákkal, plüssökkel éppúgy jó kiindulópont lehet a gyermeki lélek kifürkészéséhez, mint a gyerekrajzok kibogarászása.