A színek ereje – a megnyugtató zöld

A zöld a természetben előforduló leggyakoribb szín. A növények is zöldek, amik sokféle módon teszik lehetővé az egyéb élőlények létezését. A zöld tehát maga az élet – és az egyik legjobb szín, amit a nyugodt psziché érdekében alkalmazhatunk magunk körül. 

Nem véletlen, hogy a pszichológiában a zöld az egészség színe, ezáltal pedig nyugtatón hat az idegekre. Leginkább a világoszöld az, ami képes csökkenteni a nyomást és a feszültséget – fizikai és átvitt értelemben egyaránt. 

A zöld ebből kifolyólag rendkívül népszerű falszín. Gyakran alkalmazzák bölcsődék és óvodák helységeiben, kifejezetten ajánlott gyerekszobákhoz, kicsiktől a kamaszokig. A babák bizonyítottan könnyebben alszanak el zöld szobában. Az árnyalatait tekintve, sárgával keverve elegáns hatást kelt, ugyanakkor serkenti is az elmét – ajánljuk iskoláskorú gyerekek számára; kékkel keverve melegebb színt kapunk. 

A legcélravezetőbb egy hangsúlyos falat zöldre festeni, a többit pedig semlegesre, fehérre vagy akár szürkére. Ebben az esetben a zöld a kiegészítőkön is visszaköszönhet. A szürke szín és a fa borítások biztonságos kiegészítők, míg a sárga, a bordó vagy a kék szín izgalmasabbá teszi a szobát. 

Azok a gyerekek, akiknek a zöld a kedvenc színe, többnyire őszinték és nyíltak a környezetükkel. Nem szeretik a rendetlenséget, de nem is idegeskednek, inkább az egyensúlyra törekednek és sok időt töltenek a szabadban. Azt is megállapították, hogy a bújós kis lurkók többnyire a zöld színt választják – hiszen ebben találnak leginkább megnyugvást.