A színek ereje – a vidám sárga

A sárga amellett, hogy a természetben is gyakran előforduló szín, a legvidámabb is mind közül. Sugárzó és meleg, akár a Nap, a gyerekek számára pedig szórakoztató és inspiráló hatású. 

A spiritualizmusban a sárga a szellem, a megvilágosodás, a napfény és a kommunikáció színe, azonban nem csupán elvont síkon dicsérhetjük ezt a színt. Bizonyított, hogy hatással van a memóriára, a motivációra és a figyelemre, ezért tökéletes szín lehet egy tanulósarokban.  

Mivel a hatásai nem olyan erőteljesek, mint a pirosé, az sem baj, ha az egész gyerekszoba sárga lesz, hiszen nem zavarja a pihenést. Persze, ez csak a nyugodt árnyalatokra igaz. A túl intenzív sárgáktól feszültek és dühösek lehetünk – sőt, kutatások alapján erős sárga környezetben többet sírnak a kisbabák. 

A negatív oldalát ugyanaz okozza, ami a pozitívat; a sárga figyelemfelkeltő szín, segít megjegyezni dolgokat, de a folytonos figyelemtől feszültek, ingerültek és fáradtak leszünk. 

Mit árul el az, ha a gyermekünk kedvenc színe a sárga? Hát azt, hogy feltehetően egy vidám, mosolygós, kacagós gyermekről van szó, aki folyton kíváncsi és kész arra, hogy új dolgokat tanuljon. 

Ha megtaláltuk a megfelelő sárga falfestéket, a szobát érdemes nyugodt színekkel, kékkel és zölddel dekorálni. Ha a sárgára még piros kiegészítőket használnák, az nem kívánt indulatokat kelthetne a gyerekekben.