Íme 10 remek módszer, hogy kreatív gyermeket nevelhess

Első rész:

Szeretnéd gyermeked úgy nevelni, hogy legyen egy legkreatívabb énje? A kreatív gondolkodáshoz vezető út nem egyszerű, de ha az ember igazán befele figyel, megtalálhatja a saját kreativitásának ösvényét. 
 
 
1. Csinálj hibákat 
 
A siker új pszichológiája könyv szerzője, Carol Dweck úgy véli, hogy a kudarctól félő gyermekek kevésbé hajlamosak kreatív gondolkodásra. Ha gyermeked csalódott attól mert hibázik, próbáld meg valami hasonlóval bátorítani: „Mit kéne tenni, hogy elérd ezt az eredményt?” vagy „Hogyan kezd újra?” Ezeket hívhatjuk továbblépésnek, vagy növekedési lehetőségnek. Bármilyen hibát vét az ember, az soha nem csak egy sima botlás, mindig tanítójellegű esemény, amitől, ha fáj is de „növekszik az ember”. 

 
2. Rendetlenkedj 
 
Többségünk szereti a rendet maga körül, mégis szükség van a rendetlenségre is. Amikor gyerkőcöd szeretné felfordítani a lakást, ne ellenkezz, ne szidd meg! Légy partner a mókában és hidd el, ettől egy teljesen új kaput nyitsz ki a kis életében. Elkezd olyan dolgokon gondolkodni, amit lehet a körülötte lévő rend meggátolna. A legtöbb zseni rendetlen. 

 
3. Adj dicséretet az erőfeszítésért
 
Mindannyian tudjuk, hogy a dicséret fontos, viszont nem mindegy milyen mértékben. Meg kell találni az egészséges középutat, mert a túlzásba vitt tömjénezés, gátolja a gyerekeket az egészséges önkép kialakításában. Ha állandóan azt hallják mennyire tökéletesek és hibátlanok, személyiségük csorbulhat, illetve felnőtt korukban olyan falakba és pofonokba ütközhetnek emiatt, ami megnyomorítja őket lelkileg. Természetesen a másik véglet is rossz, hiszen ha nem dicsérjük, már gyerekként nem fog hinni magában és örökké kételkedni fog képességeiben. Fontos, hogy tudjuk mikor milyen mértékben ismerjük el tevékenységeiket anélkül, hogy bántanánk őket. 

 
4. Legyél nyitott
 
Mindig légy nyitott gyermeked ötleteire. Lehet furcsának tűnhet, hogy reggelire akarja megenni a tegnap esti vacsora maradékát és nem szeretne müzlit enni, hát engedd meg neki. Nincs ebben semmi furcsa, ő viszont boldog lesz tőle, hogy támogatod az ötleteiben, és abban, hogy ehessen egy jót. Ha segíteni akar a házimunkában, segíts neki abban, hogy élvezze, próbáld minél érdekesebbé tenni, akárcsak egy titkos laboratóriumi munkát. 

 
5. A kreativitás modellje 
 
Mi az a kreatív kimenetel? Hogy szereted levezetni a felesleges energiát? Főzés, éneklés, kertészkedés, rajz, tánc? Azok a gyermekek, akik figyelik, hogy a szüleik kreatív tevékenységeket folytatnak, nagyobb valószínűséggel szívják magukba ezeket, és elkezdik utánozni. Ha eltelt egy kis idő, amit kreatív élmények nélkül töltöttetek, keressetek olyan közös programot, amit például gyerekkorodban csináltál és kikapcsolt. Próbáljatok ki minél több mindent, hogy rátalálhasson a gyerkőc kedvenc elfoglaltságára.