Íme 10 remek módszer, hogy kreatív gyermeket nevelhess

Második rész:

6. Lépj hátra 

Ne telepedj túlságosan rá, főleg ahogy cseperedik, biztos szüksége lesz privát szférára és szeretne egyre több időt egyedül, önállóan eltölteni szülői felügyelet nélkül. Nem szabad, hogy azt érezze állandó felügyelet alatt áll, mert ez gátolja majd a kreativitásában hiszen menekülésre fogja majd, és energiáját abba öli, hogy egyedül lehessen kicsit. Figyeld meg, ha teret hagysz gyermekednek virágzó kreativitását megosztja majd veled. 

7. Jelöld ki a kreativitás idejét 

A mai rohanó világban az ember egyre inkább úgy érzi, hogy alig van ideje bármire. Próbáljátok hozzászoktatni a kreatív percekhez, mert ha gyerekkorában megszokja, valószínűleg felnőtt korában sem szeretne majd megválni ettől a tevékenységétől. Akár vacsi után, vagy lefekvés előtt, ahogy kényelmes.  
 

8. Térjen vissza az alapokhoz 

A sípoló és villanó játékok szórakoztatóak, és határozottan megvan a helyük, de nem foglalják le azon kreatívan gondolkodókat, akik botokkal, csövekkel, blokkokkal, babákkal, irodaszerekkel, homokkal és vízzel is könnyen lefoglalják magukat. Tölts egy kis időt gyermeked megfigyelésével, és készíts egy gyors leltárt a játékokról. Mivel játszanak a legtöbbet és a legjobbakat? Milyen tárgyakat képzelnek a képzeletbeli játékukba? Cserélhető-e egy zárt játék (például egy gombokkal ellátott játék, amelynek egy vagy két funkciója van) nyitott végű játékkal (például olyan blokkok, amelyek ösztönzik a szabad játékot)? Minél inkább megfigyeled, annál inkább tudod segíteni őt a játékban. 

 
9. Minimalizálja a képernyő idejét 
 
Néhány család számára nehéz lehet teljes mértékben eltávolítani a képernyőn megjelenő időt, de mindannyian erőfeszítéseket tehetünk arra, hogy kevesebb időt töltsünk a tv/számítógép előtt. A videók vagy rajzfilmek nézésével töltött időt eltöltheti rajzolással, egy város építésére tömbökből, vagy sütésre. Igazából bármire, amire hozzáad személyiségének fejlődéséhez. Nem kell megvonni tőlük a tévénézés élményét, de figyelni kell arra, hogy képzelőerejüket ne veszítsék el a sok mese miatt, hiszen ha mindent szemük elé tárnak, elkezdik elfelejteni milyen is az, mikor elképzelnek valamit és nem szó szerint látják, hanem csak a kis képzeletükben. 

 
10. Mindenki másképp kreatív? 

Ne próbálj meg olyan hobbit erőltetni a gyerekre, ami esetleg nem az ő világa és kényszernek érzi. Hiába érzed te úgy, hogy majd hasznára válik, ha kínszenvedésnek éli meg!

Kérlek osszátok meg velünk tapasztalataidat, ti milyen kreatív vagy ösztönző tevékenységeket végeztek gyermekeitekkel?