Az öltöztető babák rövid története – és a Crayola újdonsága

Ma már számtalan öltöztethető baba van a piacon, az elmúlt évtizedek és évszázadok kislányai azonban csak álmodozhattak ilyenekről. Régen a gazdagabb gyerekek selyemruhás porcelánbabákkal, a szegényebb gyerekek kukoricacsuhéból font babákkal játszottak. A valódi babák valódi ruháinak elkészítése anyag- és időigényes. Erre a problémára azonban már a 18. század közepén megtalálták a megoldást: a kivágható, papírból készült öltöztető babákat. 

Meglepő, de ezek a rajzolt alakok kezdetben a felnőtt nők szórakoztatására készültek. A Franciaországban kitalált pantin nevű figura testrészei külön-külön kerültek kivágásra, ízületeiknél voltak összefűzve, így még mozgatni is lehetett őket. Egyfajta átmenetet képeztek a papírbabák és a zsinóros bábuk között. Sokszor korabeli hírességeket formáltak meg, akiket a játékkal akár ki is lehetett figurázni. A ruháik díszesek voltak, ám még nem cserélhetők. 

A változatos gardróbbal rendelkező papírbabák a század végén jelentek meg Londonban, Párizsban és Berlinben, és a nyomdaipar beindulásával megállíthatatlan hódító útra indultak. A népszerű regények karakterei, később a film- és képregényszereplők mind elérhetővé váltak, sőt, egy idő után már különböző magazinok mellékleteiben is megtalálhatók voltak. A jól ismert márka, a Nestlé a következő szlogennel látta el a kivágható babákat rejtő lapokat: A gyermekek öröme, a szülők nyugalma. 

A 19-20. századi kislányok valószínűleg még álmodni sem mertek arról, hogy egyszer majd nem csak a papírbabákat lehet átszínezni, és nem csak az apró papírfülekkel lehet rájuk illeszteni az akár saját tervezésű ruhákat. 

A Crayola legújabb babái, a Colour & Style Friends a tervezés és az öltöztetés élményét kombinálják a színezéssel és a valódi játékbabák nyújtotta szórakozással. Lavender, JadeSky és Rose teste fehér, így a gyerekek a mellékelt Crayola filctollakkal szabadon színezhetik, akárcsak a hozzájuk járó kiegészítő ruhadarabot. A filcek fognak a babák bőrén és haján is, így a stílusuknak csak a kreativitás szabhat határt. Ha pedig át szeretnék öltöztetni a babát, a filctoll puha ronggyal könnyedén letörölhető. Rose deluxe csomagolásban kapható, így hozzá három toll helyet 6 jár, valamint 4 kiegészítő ruhadarabbal és extra 2 matricalappal is rendelkezik.