A zsírkréta története

Kíváncsi vagy, hogy a falon kevésbé, de a rajzlapon szuper jól mutató zsírkrétarajzok létrehozására használatos színes rudacskák honnan erednek?

Több mint 150 Crayola szín várja napjainkban a gyerekeket, de 1903-ba visszaforgatva az idő kerekét, csupán 8 szín volt elérhető.

A viaszkrétákat kezdetben ipari célokra használták, amíg Edwin Binney és Harold Smith elő nem rukkolt a gyerekek számára készített színes zsírkréta rudacskákkal. Edwin felesége nevezte el a márkát Crayola-nak, ami a „craie” és az „oleaginous” szóból lett, mely franciáról lefordítva olajos krétát jelent.

Nehéz megérteni a különbséget az akkori kréták és a maiak között, kivéve ha megnézzük történelmük alakulását. 1864-ben Edwin apja, Joseph Binney elindította a Peekskill Vegyészeti Gyárat New York-ban. A gyár fekete pigmentet készített, mely abból az olajból keletkezett, mely a faszén elégését követően, koromból maradt hátra.

Amikor a két unokatestvér: Edwin és Harold 1885-ben átvette az üzletet, innovációkba fogtak, így jött létre például a piros pigmentes pajtafesték, vagy a karbonfekete, mely a gumiabroncsok megerősítésére szolgált. Új termékek tömkelegével rukkoltak elő, 1900 és 1902 között pedig tollakat és krétákat kezdtek el gyártani gyerekeknek.

A következő lépés a színes zsírkréták megalkotása volt. Az eredeti pigmentek nem voltak biztonságosak a gyerekek számára, így olyan zsírkrétákkal kezdtek el kísérletezni, melyek lenyelve sem okoznak kárt a gyerekekben. Az első doboz, melyet eladtak, 8 színt tartalmazott és mindössze 1 nikkelbe került.

Az évek során, ahogy a cég nőtt, több mint 400 szín jött ki a Crayola márkanév alól. A kollekcióban szerepel metálos zsírkrétakészlet, glitteres kollázs, illatos szett, ruhából kimosható gyűjtemény, de még tojás alakú zsírkrétacsomag is.

Manapság már számos cég foglalkozik zsírkréták előállításával, ám elsőként ezzel a Crayola büszkélkedhetett.