A színek pszichológiai hatása

Mindegyik szín másképpen hat az emberre. Vannak színek, amelyek segítik a koncentrációt és vannak olyanok, amelyek megnyugtatják az elmét. ☺Néhány érdekes tudnivaló a színek fontosságáról a gyermeki fejlődésben:

1. Segít a tanulásban ??

Sokkal könnyebb tanulni egy színes környezetben, illetve feldolgozni egy olyan tananyagot, ami telis-tele van színes ábrákkal, rajzokkal. Fontos tudni, hogy az agyunkba eljutó információk 80%-a vizuális. A színek stimulálják a vizuális érzékelést, ezért sokkal könnyebben emlékszünk a színes dolgokra.

2. Hangulat ??????

Nem árt tudni, melyik szín milyen hatással lehet a hangulatunkra. Az agyi tevékenységeket a vörös és a narancssárga szín stimulálja. A relaxációt segítő színek a zöld, lila és a kék. Ennek megfelelően rendezhetitek be a kisgyerekek vagy a tinédzserek szobáját, a jobb és nyugalmat nyújtó hangulatért. Fontos, hogy a figyelemzavaros gyerekek számára azok a színek hatnak pozitívan, melyek az agyi tevékenységeket stimulálják. A nyugodt kicsik számára a relaxációs színek fejtik ki pozitív hatásukat.

3. Színek a szóbeli utalásokkal szemben ❎✅

Nagyon sok tanulmány készült azzal kapcsolatban, hogyan és miként érdemes a színeket bevezetni már tipegő korban. A kutatások szerint, azok a gyerekek jobban emlékeztek az utasításokra, akiknél színeket is használtak a teszt során. Bármiről legyen szó, tanulás, önfejlesztés, vagy csak játék, határozottan kijelenthető, hogy hatásosabb lesz minden szempontból, ha színesebb a háttere, vagy a betűk; illetve sok a szemléltető ábrát tartalmaz. Azért fontos a színek használata a tanulás során is, mert a vizualizáció segíti, hogy könnyebben idézzék fel később is a tanultakat.

4. Kreativitás ?☯

A színek nagyon sok mindenben segítik az embert mindennapjai során, még akkor is, ha ez nem tűnik fel neki. Elsősorban a színek inspirálják a kreativitást és segítik az új ötletek megszületését is. Gyerekeknél támaszt nyújt érzelmeik, vagy problémáik pontosabb megfogalmazásában.

5. Színek a lakás különböző pontjain ?

Már csecsemőkorban elkezdődik a színek általi fejlődés. Bizonyos tanulmányok szerint, ahol például színes a fürdőszoba (itt viszonylag sok időt töltenek el fürdés közben bámészkodással) sokkal gyorsabban fejlődik a babák intelligenciája, mint például egy sima fehér fürdőben. A színes dekorációk a gyerekszobákban nem csak kellemes környezetet, hanem tanulási környezetet is biztosítanak a gyerekek számára.

Ne féljetek színeket vinni a mindennapjaitokba! Legyetek vidámak, kreatívak! Rajzoljatok sokat és éljetek egy kellemes, nyugodt és pozitív életet! ??❤️