A színek ereje – az erőteljes vörös

A piros vagy vörös az egyik legkarakteresebb és legintenzívebb szín. Bár feltűnő és népszerű is, nem árt ügyelnünk arra, hogy a megfelelő környezetben és mértékben használjuk. 

A színeknek erős hatása van a lelkünkre és testünkre egyaránt. A gyerekek esetében ez különösen igaz. A vörös a színek között a legdominánsabb, így erősen stimulálja az idegrendszert, szemben például a kékkel. A vörös emellett torzítja is a többi szín megjelenését, mert a szemnek alkalmazkodnia kell a látványához. Ezen hatásán csak úgy enyhíthetünk, ha fehéret keverünk hozzá. 

Erős tulajdonsága miatt semmiképpen sem javasolt pirosra vagy vörösre festeni a gyerekszobát, de hangsúlyos színe lehet a dekorációnak, ha kellően semleges színekkel ellensúlyozzuk, például bézzsel, barnával vagy kékkel. Sőt, azok a gyerekek, akiket kutatások során olyan szobákba helyeztek, ahol egy fal vörösre volt festve, együttműködőbbnek mutatkoztak, mint azok, akiket csupa fehér falak között vizsgáltak. A tanulás vagy alvás közben többnyire vörös környezetnek kitett gyerekekben azonban szorongás vagy agresszió ébredhet. 

Megfigyelték, hogy a fiúk általában a meleg, sárgás árnyalatú pirosat kedvelik, mint például a paradicsom színe, míg a lányok a hidegebb, kékes tónusú vöröset – ilyen a rubin színe. És mit árul el a gyermekünkről az, ha a vörös a kedvenc színe? Természetesen semmi rosszat, ám feltehetőleg egy erős akaratú, határozott lurkóval van dolgunk, felnőtt korukban pedig nagyobb eséllyel kerülnek a közösségi életben kiteljesedő extrovertáltak táborába. Emellett ezek a gyerekek tele vannak élettel, nem félnek dönteni, energikusak és kalandkedvelők.