A sokoldalú viaszkréta

A viaszkréta – vagy zsírkréta – klasszikus eleme a rajzkészleteknek. Ha eddig azt hittük, hogy rajzoláson kívül másra nem is alkalmas, akkor itt az ideje megismernünk néhány mókás módját a viaszkrétával való játéknak. 

Zsírkréta olvasztás 

A kisebb darabokat, krétamaradékokat helyezzük festővászonra, majd egy hajszárító segítségével kezdjük meg a biztonságos hevítést. A színes viaszcsíkok érdekes alakzatokat rajzolnak majd az üres területre. A lapra a krétaolvasztás előtt rajzolhatunk is valami olyat, ami beleillik majd a képbe. Például a színes polipunk karmai elől menekülő hősöket. 

Lenyomatrajz 

Egy vékonyabb lapot színezzünk be zsírkrétával teljesen. Lehetőleg minél kisebb helyen több színt használjunk, például csíkozzuk be a lapot. Helyezzük a beszínezett lapot lefordítva egy üres lapra, de ne felejtsük el lesöpörni róla az esetleges kis krétaforgácsokat. Ezután kezdődhet a rajzolás. Ha elég erősen nyomjuk rá a színezett lap hátuljára a ceruzánkat, a rajzunk színpompásan megelevenedik az alsó, fehér lapon. 

Titkos üzenet 

Mi is írhatunk titkos üzeneteket a gyerekeknek például az uzsonna mellé csomagolva, de akár a gyerekek egymás között is cserélhetnek rejtett üzeneteket tartalmazó leveleket. Ehhez mindössze vastagabb fehér papírra és zsírkrétákra van szükségünk, amik között kell, hogy legyen fehér is. A lapra fehérrel írjuk az üzenetet, így az avatatlan szemek semmit sem látnak majd. Az előtt viszont, akinek az üzenet szól, felsejlik az írás, ha egy színes krétával átsatírozva a lapot.