A színek ereje – a békés kék

kék a nyugalom és a higgadtság színe, valamint ez a világon a legkedveltebb szín. Aki kéket visel, abban megbízunk, a szín láttán az égre vagy a vízre asszociálunk. Azonban jóból is megárthat a sok, mint mindig, ezt a színt is érdemes mértékkel alkalmazni. 

Bár egy hűvös, mégis megnyugtató és természetes színről van szó. Az ég és az óceán színe valami végtelen érzéssel tölti el az embert. A színek erejét bizonyítja, hogy a vörössel ellentétben a kék környezet képes alacsonyan tartani a vérnyomást és a pulzust. A kék az egyik legajánlottabb gyerekszoba-szín, hiszen elégedettséget és nagyobb térérzetet ad, valamint vigasztaló hatással is bír. Sőt, a nyugodt alvást is elősegíti, ami rosszul alvó gyerkőcöknél nagy segítség lehet. 

Az élénk és akár túl aktív gyerekeket érdemes kék dolgokkal körbevenni, mert a vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a viselkedésre is pozitív hatással van ez a szín. Azonban nem szabad túlzásokba esni a kékkel sem. Túl sok kék melankolikussá, negatívvá, vagy egyenesen szomorúvá teheti az embert. A legjobb összehatás érdekében a kék környezetet dobjuk fel vidámabb, élénkebb színű kiegészítőkkel. Piros ágynemű, sárga párnák, jöhet bármi, hiszen a kékhez szinte minden passzol. 

A fiúk gyakran rávágják, hogy a kedvenc színük a kék, és bár hagyományosan fiús színnek tartjuk, nem volt ez mindig így. A múlt század első feléig éppen fordított volt a színek nemi eloszlása: a nyugodt kék volt a visszafogott, lányos szín, míg a vörös és az abból származtatott rózsaszín az élénk, fiús árnyalat. Az nyugodt és összeszedett emberek többnyire vonzódnak a kék színhez, így amennyiben a gyermekünk kedvenc színe a kék, ezt akár a békés természete is okozhatja.