A legjobb húsvéti DIY ötletek! II.

Nagypénteken már otthon a család. Ha még mindig van kedvünk a kézműves dekorációkhoz, mindenképpen próbáljuk meg elkészíteni az alábbiakat. Talán egy fokkal nehezebbek, mint a múlt héten, de a kihívások által fejlődnek az apró és a felnőtt kezek egyaránt!

1. Origami tojástartó

Ezt a műveletet csak haladóknak ajánljuk. Viszont az elkészült művek remekül mutatnak majd a tojások alatt.

1. Fogjunk egy 15 cm széles négyzet alakú színes lapot. Hajtsuk félbe lefelé, majd a téglalap két szélét hajtsuk be a középvonalig.
2. Hajtsuk le a felső belső sarkokat, és nyissuk ki a behajtott széleket úgy, hogy a lehajtott sarok háromszöget formázzon.
3. Fordítsuk meg a lapot, és a nyitott széleket hajtsuk át erre az oldalra középvonalig. Most az alsó külső sarkokat hajtsuk fel, szintén középvonalig.
4. Fordítsuk meg a lapot és ismételjük meg a legutóbbi mozdulatot. Az így kapott lefelé mutató háromszöget hajtsuk fel itt és a másik oldalon is.
5. Most már ki tudjuk nyitni az alakzat alját, akár egy zsebet. Ez lesz a tartó alja, ezért helyezzük lefelé, a másik oldalon pedig nyomkodjuk le a papírt – ebben a kis fészekben fog ülni a tojás.
(Martha Stewart oldalán találunk egy 1 perces videót róla: https://www.youtube.com/watch?v=WXhFAzOSIR4)

6. Itt a csibe, hol a csibe?

Kisebb gyerekek szórakoztatására villámgyorsan elkészülhet egy kukucska kiscsibe játék. Mindössze némi papírra van szükség, és egy használaton kívüli ruhacsipeszre. Sárga papírból vágjunk ki egy picike csirkét, rajzoljunk neki szemeket és csőrt. Ragasszuk a csipesz végének (ott, ahol nem fogjuk) alsó felére. Ezután kartonból, vagy akár merev szövetből vágjunk ki egy kicsit nagyobb tojásformát. Ha kész, repedezést imitálva, cikk-cakkosan vágjuk ketté. A tojás alsó héját ragasszuk a csipesz alsó felére, úgy, hogy a csibe kilátszódjon felette. A héj felső felét a csipesz másik felére ragasszuk úgy, hogy zárt állapotban illeszkedjen a héj. Ha kinyitjuk a csipeszt, kibújik a csibe!

5. Húsvéti mécsestartó

Nagyobb gyerekekkel csodás mécsestartót készíthetünk pár festett tojáshéj és egy műanyag tojástartó segítségével. A tojásokat fessük kedvünk szerint, de lehetőleg egyszínűre. Majd törjük fel őket úgy, hogy a héjak alsó fele egyben maradjon. Ebbe kell tenni a csupasz teamécsest, a héjat pedig bele a tojástartóba. Ne használjunk papírból készült tojástartót a tűzveszély miatt.