3+1 variáció szőlőre – papíron és azon túl

„Ha csorog a Vince, tele a pince” – tartja a szólásmondás. Január 22-e fontos nap volt a régi szőlősgazdák életében. Ekkor vágták a vincevesszőt, valamint az időjárásból megjósolták a későbbi szőlőtermést. Szent Vince a szőlőtermesztők védőszentje, ezért mára hoztunk néhány szőlővel kapcsolatos kreatív, kézműves ötletet. 

1. Nyomdafestmény 

A nyomdát a kicsik és a nagyok egyaránt szeretik. A sablon révén a formák úgy kerülnek a lapra, ahogy azt megálmodtuk. Radírból vagy akár krumpliból is elkészíthető az egyedi forma, de egy nyomdakészletben akadhat kör alakú forma. Elég megrajzolni a szőlő indáját és levelét, utána pedig annyi szőlőszemet nyomdázhatunk, amennyit szeretnénk. Az egyedi nyomdákra egyesével vagy kettesével, hármasával is faraghatunk szőlőszemeket. 

2. Családi fotómontázs 

Kedves kis családi kép vagy családfa – családfürt – lehet abból, ha a családtagokat szőlőszemekként ábrázoljuk. Nyomtassunk ki mindenkiről egy fotót, és vágjuk körbe az arcokat. A kivágott képek önmagukban is alkothatnak szemeket, de akár színespapírból is vághatunk a alájuk egy nagyobb korongot, hogy kontrasztot adjanak a képeknek. A legalsó szem legyen a kis művész, és haladjunk életkor szerint felfelé a fürtön. 

3. Ujjlenyomat-gyűjtemény 

A nyomdázást akár a saját testünkkel is elvégezhetjük. A festékbe mártott ujjak hosszúkásabb szőlőszemekként hagynak nyomot a papíron. A megfelelően sűrű festékben felfedezhetjük az ujjlenyomatainkat. Ha több gyerek készíti az ujjlenyomatos szőlőfürtöt, az elkészült művön megpróbálhatják megkeresni az azonos ujjlenyomatokat. Ha csak egy gyermek van, egy hosszútávú projekt keretében hónapról-hónapra vagy évről-évre új szőlőszemet nyomva a lapra megfigyelhető a változatlan ujjlenyomat. 

+1 Farsangi jelmez 

Vízkereszttől nagyböjtig tart a vidám farsangi időszak. Akár az iskolában, akár otthon, érdemes beöltözni valaminek a móka kedvéért. Az egyik legegyszerűbben összeállítható otthoni jelmez a szőlőfürt! Szükség lesz egy barna vagy zöld nadrágra és pulcsira, valamint egy nagy halom lufira! A felfújt lufikat hálósan kell összekötni, hogy az általuk alkotott „ruhát” a gyerkőc felvehesse. A szemeket egyenesen a ruhára is lehet rögzíteni, bár ilyenkor figyelni kell arra, hogy ne akadályozza a lurkót a mozgásban, az üldögélésben vagy a mosdószünetben.