Az év végi hajtás és az érettségi para ellenszere: hosszútávon csökkenti a stresszt ??‍♀️?‍♂️

A tanév végéhez közeledve egyre több nyomást helyeznek a diákokra. A „mindent eldöntő” témazárók és felelések sok iskolás hétköznapjait megnehezítik, és szorongással töltik el őket, nem beszélve az érettségiző évfolyamról, akik nemcsak egyszerű dolgozatokra, hanem az egyetemi felvételijükről döntő vizsgára készülnek, miközben fél lábbal már a gondtalan nyárban érzik magukat.

A tanulás közben elengedhetetlen a kikapcsolódás, ez nem is kérdés. Napos, meleg, tavaszi időben a szabadban eltöltött fél óra is feltölti a fáradt agyakat, de egy esős, borongós délutánon, a szobában ücsörögve is lehet lazítani. Ennek módja azonban nem a telefonnyomkodás, tévézés vagy sorozatnézés: az idősebbeknek szóló színezőkönyvek bámulatos hatással bírnak a szorongásra és a koncentrációra.

Így hat a színezés az agyra

A színezés lecsendesíti a fejünkben kavargó gondolatokat, sőt, pszichológusok szerint meditatív állapotba is kerülhetünk tőle. Bár az első pár percben folyamatos a késztetés, hogy a telefonunk után nyúljunk, átlendülve egy ponton kizárjuk a külvilágot, és maximálisan a színezendő felületekre koncentrálunk.

A színezés során átélhető „flow” élmény akkor következik be, amikor a külső ingereket észre se vesszük, mint amikor fülhallgatóval hallgatjuk a zenét. Az agy másik dimenzióra kapcsol, aminek biológiai magyarázata is van. Míg a racionális gondolkodásért a bal agyfélteke felel, a kreativitást, és ezáltal a rajzolást is a jobbal irányítjuk. Tehát, ha elmélyülten alkotunk, a jobb agyfélteke túlsúlyának köszönhetően a bal tulajdonképpen kikapcsol. A relaxált állapot bizonyítottan csökkenti a pulzust, a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét is.

A színezés előnyei, hogy nem kell hozzá különös kreativitás vagy tehetség. Bárhol, bármikor előkaphatjuk, és mindenki megtalálhatja benne a saját személyiségét. Léteznek külön fiús és lányos, de önértékelést növelő vagy éppen kifejezetten meditációhoz szerkesztett változatok is.
A színezők a gyerekkor felhőtlenségére emlékeztetnek, segítenek újraélni azt, miközben izgatottsággal töltenek el. Milyen színeket használjak? Melyik mintával kezdjek? Ceruzát vagy filctollat használjak? A végeredmény egész biztosan büszkeséggel fog eltölteni, egy színpompás mű sosem okoz csalódást. Használd a szivárvány minden színét, és csak egy dologra ügyelj: hogy -lehetőleg- ne menj ki a vonalból.

Jobb, mint a mobilozás

Bár a kütyüzés is eltereli a figyelmet az aktuális paráról, máshogy mégis felizgatja az elmét, ahelyett, hogy lecsendesítené azt. Az interneten akaratlanul is látott tartalmak zaklató jellegét lehet, hogy észre se vesszük, de mégis számottevő. Egy önkéntelenül szembejövő rossz hír, vagy megindító képsor még negatívabbá teheti a látásmódot, így aki valódi relaxációra vágyik, az nem az online, hanem az offline világ felé fordul.

(Kiemelt kép: Unsplash.)